ΑΛΩΝΕΣ (Ταυτότητα – Ιστορικά στοιχεία)

Αλώνες. Οικισμός που ανήκει στο δήμο Ρεθύμνης και απέχει 38 χλμ από την πρωτεύουσα του νομού (διαδρομή: Αργυρούπολη-Βιλανδρέδο-Αλώνες). Σύμφωνα με την απογραφή του 1981 οι κάτοικοι του χωριού είναι 63. Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 510 μ.

Αναφέρεται στην επαρχία του Ρεθύμνου το 1577 από το Fr.Barozzi, (fo 25v) Alones, από τον Καστροφύλακα (Κ175) Allones με 117 κατοίκους το 1583. Στην απογραφή του 1881 αναφέρεται Αλωναις στο δήμο Ρουστίκων με 77 Χριστιανούς κατοίκους. Το 1900 είναι στον ίδιο δήμο με 101 κατοίκους, το 1928 αναφέρεται στην κοινότητα Βιλανδρέδω με 70 κατοίκους, το 1940 με 68, το 1951 αναφέρεται στην κοινότητα Αρολιθίου με 59 κατοίκους, το 1961 με 86 και το 1971 με 81.

Η λέξη αλώνα είναι μεγεθυντικό της λέξης αλώνι. Όπως φαίνεται και από την ταυτότητα του χωριού, γραπτά στοιχεία για την ιστορία του υπάρχουν από το 1577 μ.Χ., χρονολογία κατά την οποία πραγματοποίησαν απογραφή του πληθυσμού οι Ενετοί. Με βεβαιότητα μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι η ιστορία του χάνεται ακόμη πιο μακριά στα βάθη των αιώνων. Για τον ισχυρισμό αυτό συνηγορούν πολλά στοιχεία.

Απ’ όσο γνωρίζουμε η αρχαία Φοινίκη που βρισκόταν μεταξύ Σελλίων και Ροδάκινου, στα νότια παράλια της Κρήτης, ήταν το επίνειο της αντίστοιχης αρχαίας Λάππας (σημερινή Αργυρούπολη). Οι Αλώνες βρίσκονται πάνω στον άξονα που συνέδεε αυτές τις δύο πόλεις. Επίσης, ο δρόμος που ένωνε τα Σφακιά με το Βορειοανατολικό και δυτικό Ρέθυμνο ήταν βατός μόνο μέσω Αλώνων. Ίχνη αυτού του δρόμου Ρέθυμνο – Αγ.Κωνσταντίνος – Ρούστικα – Αλώνες –Αμυγδαλόπορος – Σπήλιου Λάκκοι – Καλλικράτης υπάρχουν και σήμερα. Οι Αλώνες επομένως ήταν στο σταυροδρόμι βασικών δρόμων της εποχής εκείνης.

Απ’ ό,τι φαίνεται, όμως, το χωριό δεν ήταν στη σημερινή του θέση, αλλά περίπου 1000 μέτρα Βορειοδυτικότερα στη θέση «Σκιματούρα». Ερείπια του οικισμού υπάρχουν εκεί και σήμερα, καθώς και τάφοι λίγο μακρύτερα στο λόφο «μνήματα». Κατά καιρούς έχουν μάλιστα βρεθεί αρχαία νομίσματα των πρώτων Χριστιανικών χρόνων. Η παράδοση λέει ότι το χωριό το κατέστρεψαν οι Άραβες που ως γνωστόν κατέκτησαν την Κρήτη το 823 μ.Χ. και έμεινε υπό την κατοχή τους 137 χρόνια.

Το σημερινό χωριό είναι ένας μικρός οικισμός του νομού που το πνίγει κυριολεκτικά οργιώδης βλάστηση. Το κάθε σου βήμα το γεμίζει το απόλυτα ειρηνικό τοπίο με τις γεωμετρικές αντιθέσεις. Θεραπευτικά βότανα φύονται στην ορεινή και δασώδη περιοχή. Καναβοί και βιτσίλες (αετοί) πετούν ακόμη στις πλαγιές και τις κορυφές του Κρυονερίτη. Η δασώδης κοιλάδα που σχηματίζεται βόρεια του χωριού σε προκαλεί και σε προσκαλεί να την περπατήσεις απολαμβάνοντας ένα σπάνιο φυσικό κάλλος. Η γη του γεννοβολά τα βασικά γεωργικά προϊόντα, απαραίτητα για τη συντήρηση των κατοίκων, οι οποίο κατά κύριο λόγο ασχολούνται με την κτηνοτροφία. Γενικά, το τοπίο σου χαρίζει την αίσθηση του Κάτι. Διεγείρει τις αισθήσεις, χαλαρώνει την ψυχή και ξεκουράζει το πνεύμα. Μία επίσκεψη μπορεί να σε πείσει.

Στη Γερμανική Κατοχή οι Αλώνες υπήρξαν ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της Εθνικής Αντίστασης στην Κρήτη. Σ’ αυτήν πρωτοστάτησε όλο το χωριό. Οι Αλώνες ανέδειξαν πολλούς πατριώτες και πολλούς ανθρώπους των γραμμάτων και επιστήμονες.

Από εδώ καταγόταν ο θεολόγος, αρχιμανδρίτης και στρατιωτικός ιερέας Ελευθέριος Νουφράκης που πληγώθηκε στη μάχη του Τουλού-Μπουνάρ της Μ.Ασίας. Το 1919 ο Ελευθέριος Νουφράκης μπήκε στην Αγιά Σοφιά της Πόλης φορώντας το πετραχήλι του και βάλθηκε να τελειώσει τη Θεία Λειτουργία που διέκοψε το 1453 η είσοδος των Τούρκων  στη βασιλεύουσα. Οι Τούρκοι παραπονέθηκαν και ο Ελευθέριος Βενιζέλος έκανε παρατήρηση στον παπα-Νουφράκη, ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε στους γύρω του το θαυμασμό του γι’ αυτόν.

Πολιούχος του χωριού είναι ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Ιωάννης που γιορτάζει στις 26 Σεπτεμβρίου. Υπάρχει και η εκκλησία του Αγίου Ονούφριου που γιορτάζει στις 12 Ιουνίου.

 

Θέμα:

Ημερομηνία: 2012-12-20

Από: Ανδρονικη βαρδιδακη του χαραλαμπου

Θέμα: τα συγχαριτηρια μου

ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ.....ΠΟΥ ΜΟΥ ΛΕΙΠΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ.....

Ημερομηνία: 2012-12-18

Από: ΑΛΕΒΥΖΑΚΗ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑ

Θέμα: ΤΟ ΜΠΡΑΒΟ ΕΙΝΑΙ.....ΛΙΓΟ!!!!!!

" ΟΣΟΙ ΕΜΕΓΑΛΩΣΑΜΕ Σ` ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟΥΔΑΚΙ ΜΑΣ ΜΑΘΑΝ` ΟΙ ΓΟΝΕΟΙ ΜΑΣ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΜΕ ΜΕΡΑΚΙ!! " ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΤΑ ΝΕΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΠΗΡΑΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΤΑ "ΥΝΙΑ".ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΔΟΞΑ, ΠΕΤΡΟ,ΛΕΥΤΕΡΗ,ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΠΟΥ ΕΙΧΑΤΕ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΕΜΑΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΩΝ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΕ ΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ. ΞΕΚΙΝΗΣΑΤΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΛΥ ΜΕΡΑΚΙ! ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΣΑΣ ΥΠΟΣΧΟΜΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΣΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΩ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΝΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΩ. ΚΑΛΗ....ΣΥΝΕΧΕΙΑ!!!!!..

Ημερομηνία: 2012-12-17

Από: ΜΑΥΡΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Θέμα: ΜΠΡΑΒΟ,ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ...

Αλώνες όμορφο χωριό
και στέκι των αρμάτω,
τση λεβεδιάς και τσ'αρχοντιάς
αλλά και τω γραμμάτω!!!

Μπράβο παιδιά,καλή δύναμη και καλή συνέχεια.
Κουμπάρε,μου'ταξες Μαρτσά το καλοκαίρι!!!

Ημερομηνία: 2012-12-13

Από: Ελλη Λεδακη ( Τζαγκαρακη )

Θέμα: Μπραβο !!!!Συγχαρτηρια !!!!!!

Πολυ ενημερωτικο !!!!!! Χαρηκα πολυ και συγκινηθηκα επισης !!!!! Θελω να πω ενα μεγαλο επιπλεον προτερημα που ειχε αυτο το χωριο ,που εγω το εζησα την χρονολογια του 1960 μεχρι και το 1980 την ΑΓΑΠΗ που απο εκει πηγαζουν η ενωτητα και η φιλοξενεια ,που διεκρινα το χωριο την εποχη αυτην !!!!!Θα ειθελα πολυ να δημιουργται εκδηλωσης που θα φερουν στην επειφανεια αυτες της αξειες της ζωης και παλη .Απο καιρο ειχα φτιαξη μια σελιδα και την ονομασα επισηναξη Αλωνων . Δεν βρηκα ανταποκρηση .Αλλα αν εσεις μπορειτε να εργαστητε για αυτο να καλεσετε ολους τους Αλωνιοτες απο ολο τον κοσμο οπου βρισκονται να γινει στο χωριο η μαζεψη και να δουμε και παλη αυτο που ειχαμε ζησει αυτα τα χρονια . Σας ευχαριστω !!!

Ημερομηνία: 2012-12-11

Από: ΚΑΒΒΑΛΟΥ-ΑΛΕΒΥΖΑΚΗ ΑΘΗΝΑ

Θέμα: ΕΥΧΕΣ!

ΝΙΩΘΩ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΒΛΕΠΩ. ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΑΞΙΖΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΑΛΛΑ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΧΩΡΙΟ. ΩΣΤΕ ΝΑ ΖΩ, ΜΕ ΟΛΗ ΜΟΥ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΘΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΟΜΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΑΛΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΙ ΠΕΤΡΟ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ!

Ημερομηνία: 2012-12-11

Από: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

Θέμα: ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ

ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΟ!! ΑΛΩΝΕΣ, ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΑΛΛΑ ΕΝΔΟΞΟ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΩΡΙΟ. ΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΠΟΥΔΑΙΟΥ ΑΥΤΟΥ ΤΟΠΟΥ!!

Ημερομηνία: 2012-12-11

Από: ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΚΛΑΔΟΣ

Θέμα: ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ

Είναι πολύ σημαντικό να γίνονται προσπάθειες που θα κρατήσουν ζωντανούς μικρούς οικισμούς, που βρίσκονται μακριά από τα αστικά κέντρα. Συγχαρητήρια σε όλους σας.

Ημερομηνία: 2012-12-10

Από: ΕΥΡΥΚΛΕΙΑ ΒΑΡΔΙΔΑΚΗ

Θέμα: ΜΠΡΑΒΟ!!

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!! ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ...!!
ΑΝ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΟΥΜΕ!!

Ημερομηνία: 2012-12-10

Από: ΕΡΗΝΗ ΑΛΕΒΥΖΑΚΗ

Θέμα: ΤΑ ΣΥΓΧΑΡΙΚΙΑ ΜΟΥ

ΕΤΣΑ ΜΠΡΑΒΟ ΚΟΠΕΛΙΑ!!!!

Ημερομηνία: 2012-12-09

Από: NTOΥΡΟΥΝΤΟΥΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

Θέμα: ΕΥΓΕ!!!

ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΗΝΗΤΙΚΟ ΠΕΤΡΙ! ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ!

<< 1 | 2 | 3 >>

Νέο σχόλιο

O καιρός σήμερα

counter Επισκέψεις

website translator plugin