Εφημερίδα Ρέθεμνος

2012-12-01 02:19

Τα αποκαλυπτήρια
 του μνημείου των πεσόντων

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ‘’ΡΕΘΕΜΝΟΣ’’                                                       Επιμέλεια: ΒΑΛΙΑ ΠΕΤΡΑΚΗ

 

Στο κέντρο της Αντίστασης, στις Αλώνες, έγιναν την περασμένη Κυριακή τα αποκαλυπτήρια του μνημείου πεσόντων καθώς και των ηρωικών μορφών του Αρχιμανδρίτη Ελευθερίου Νουφράκη και του Υπολοχαγού Εμμανουήλ Θεοδωράκη.

Στις Αλώνες, αυτό το μικρό ορεινό χωριό, που στην Κατοχή υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της Εθνικής Αντίστασης στην Κρήτη, αλλά και με τη γνήσια κρητική φιλοξενία, μια φιλοξενία που διατηρείται αναλλοίωτη ως τις μέρες μας, σε αυτό το μικρό χωριό του Δήμου Λαππαίων, που μπορεί να μην έχει την ανάπτυξη της σύγχρονης εποχής μας, αλλά οι άνθρωποι διατηρούν την πρεπιά και την αρχοντιά της λεβεντογέννας τούτης ράτσας.

Εκεί που δεν ξεχνούν το χρέος και το καθήκον τους, και για τον Πολιτιστικό Σύλλογο των Αλώνων ήταν ζήτημα τιμής και χρέους να τιμήσουν τους ήρωες νεκρούς τους, τον Αρχιμανδρίτη Ελευθέριο Νουφράκη, τον γενναίο αυτό παπά που το 1919 με συνειδητό κίνδυνο της ζωής του μπήκε και συνέχισε την ατελείωτη λειτουργία ύστερα από 466 χρόνια στον Παρθενώνα της Χριστιανοσύνης, την Αγιά Σοφιά, αψηφώντας τους Τούρκους. Μα και ο Υπολοχαγός Εμμανουήλ Θεοδωράκης που γεννήθηκε στις Αλώνες και η ζωή του ήταν μια διαρκής δράση υπέρ της πατρίδας και που έπεσε ηρωικώς μαχόμενος από το ύψωμα Πλατύδρομο Πιερίων το 1948, αλλά και όλους τους άλλους Αλωνιώτες που εκτελέστηκαν από τους Ναζί για την ηρωική τους αντίσταση.

Έτσι, έστησαν ένα καλαίσθητο μνημείο, που όπως πολύ εύστοχα είπε ο Πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Χρήστος Κωσταντουδάκης στην ομιλία του, οι επικές μορφές των παπα-Νουφράκη και Θεοδωράκη στο μνημείο συμβολίζουν τη διαχρονική σύζευξη των δύο πόλων της πατρίδας και της Ορθοδοξίας με την αήττητη διαχρονική εμβέλειά τους. Ενώ, στην αναθηματική στήλη του μνημείου η ιστορία χάραξε τα ονόματα των Σήφη Τζαγκαράκη, Σήφη Αλεβυζάκη, Ευθύμη Νουφράκη, Χρήστου Κωσταντουδάκη και Γιώργη Βαρδιδάκη.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τη μελέτη τόσο του μνημείου όσο και του περιβάλλοντα χώρου έκανε ο ζωγράφος-αρχιτέκτονας κ. Μανώλης Κουνδουράκης αφιλοκερδώς στο σύλλογο και τα χάλκινα του Χαρ. Νεονάκη.

 

ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ – ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ

Μέρες πριν τα μέλη του Συλλόγου, αλλά και όλοι οι χωριανοί φρόντισαν με πολύ μεράκι να φτιάξουν σκέπαστρα τα οποία δε θα προσέβαλαν την αισθητική του μνημείου για να μην είναι ο κόσμος στον ήλιο, να στολίσουν το χώρο με τις εθνικές σημαίες μας, όπως και με τις σημαίες της Ορθοδοξίας, να κάνουν δάφνινη αψίδα που σε προδιέθετε ότι μπαίνεις σε ένα χώρο ιερό. Ενώ, τιμητικό άγημα από το Ρέθυμνο, που απέδωσε τις δέουσες τιμές, όπως και η μπάντα της 5ης μεραρχίας, ήταν παρατεταγμένα.

Το μνημείο ως είθισται ήταν σκεπασμένο με τη σημαία, τιμητικό άγημα το πλαισίωνε, ο Όμιλος Βρακοφόρων και ο παραδοσιακός σύλλογος Δυτικού Ρεθύμνου, ενώ τρία όπλα με ένα πηλίκιο πάνω από την κάθε μεριά του μνημείου συμβόλιζαν τον οπλισμό των νεκρών πολεμιστών. Όλα ήταν έτοιμα και η επιμνημόσυνη δέηση έγινε προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Άνθιμου. Αμέσως μετά έκαναν τα αποκαλυπτήρια ο πρώην Υπουργός και βουλευτής Ρεθύμνου κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, οι βουλευτές Επικρατείας κ. Μιχάλης Νεονάκης και ο Μέραρχος Μανούσος Πολέντας, ενώ η μπάντα του στρατού παιάνιζε.

Μεγαλόπρεπο, αντάξιο των ηρώων του, εμφανίστηκε το μνημείο και ο κόσμος ξέσπασε σε ένα παρατεταμένο χειροκρότημα, ακολούθησε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και το προσκλητήριο των πεσόντων. Ρίγη συγκίνησης διαπέρασαν τους παρευρισκόμενους, ενώ των μεγαλυτέρων η μνήμη γύρισε χρόνια πίσω και τα μάτια τους βούρκωσαν στο άκουσμα του ονόματος του κάθε ήρωα. ΑΠΩΝ, ΕΠΕΣΕ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ. Οι δρυγιάδες και οι κουμαριές θρόιζαν τα φύλλα τους, ο αέρας σηκώθηκε σφυρίζοντας, τα πουλιά άρχισαν να κελαηδούν, οι πέτρες να λάμπουν και ο Κρυονερίτης έγειρε ευλαβικά.

Φανερά συγκινημένος ο Επίσκοπός μας στο χαιρετισμό του είπε για τον παπα-Νουφράκη: «Σε δύσκολες για το έθνος μας εποχές έδωσε ρωμαλέο το παρόν στους αγώνες τους εθνικούς και με την παροιμιώδη αντρειοσύνη του και λεβεντιά του άφησε ένα παράδειγμα λαμπρό για όλες τις επιγενόμενες γενιές. Το ίδιο και κατά τα νεότερα χρόνια ο πολεμιστής Εμμανουήλ Θεοδωράκης, αλλά και στα κατοπινά χρόνια ο μακαρίτης παπάς Γιάννης Αλεβυζάκης, ήταν άνθρωποι που προσέφεραν πολύτιμες υπηρεσίες και με την τόλμη τους άφησαν παράδειγμα για όλους μας, το οποίο καλούμεθα σήμερα στη δύσκολη εποχή την οποία ζούμε εμείς οι νεότερες γενιές, να το μιμηθούμε. Και τότε θα είμαστε άξιοι και του τόπου και της πατρίδας γενικότερα. Συγχαίρω το Σύλλογο ‘Κρυονερίτης’, ο οποίος ανέλαβε αυτήν την πρωτοβουλία και μας έδωσε σήμερα αυτή την ευκαιρία τιμής προς τους ανδρείους. Ήταν και παραμένει πάντα ένα χρέος για όλους μας.»

Μέσα στο πνεύμα της ημέρας το ριζίτικο που τραγούδησε και ο παραδοσιακός σύλλογος Δυτικού Ρεθύμνου:

Παιδία κι ήντα να γίνεκε ο Πίσκοπος της Πόλης

Μηδέ στις μέσες φαίνεται μηδέ στην Πισκοπή του

Μηδέ στα μοναστήρια του τα πάνω και τα κάτω

Μηδέ και στην Αγιά Σοφιά.

Στέφανα κατέθεσαν: ο πρώην Υπουργός και Βουλευτής κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Βουλευτής Επικρατείας κ. Μιχάλης Νεονάκης, ο Αρεοπαγίτης κ. Ευάγγελος Σταυρουλάκης, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρεθύμνης κ. Αθανάσιος Γαλήνας,  ο Μέραρχος κ. Μανούσος Πολέντας, ο Αντινομάρχης κ. Μανόλης Αρχοντάκης, ο Αντιδήμαρχος κ. Στέλιος Τσουπάκης, ο Δήμαρχος Λαππαίων κ. Ευστάθιος Λουκογεωργάκης, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Ρεθύμνης κ. Μανόλης Σταγάκης, ο Διοικητής της Π.Υ.Ρεθύμνου κ. Φραγκιάς Ζουμπουλάκης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Δήμου Λαππαίων κ. Στέλιος Κιαγιαδάκης, ο Πρόεδρος του Τ.Σ. Αλώνων κ. Σταύρος Βαρδιδάκης. Εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλώνων οι ανάπηροι πολέμου του χωριού. Εκ μέρους της οικογένειας του μακαριστού Αρχιμανδρίτου Ελευθερίου Νουφράκη, ο ανιψιός του Ελευθέριος Νουφράκης. Εκ μέρους της οικογένειας του αείμνηστου υπολοχαγού Εμμανουήλ Θεοδωράκη τα εγγόνια του Εμμανουήλ Κανακάκης και Εμμανουήλ Γιαννακός. Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γάλλου Ματθαίος Φραϊδάκης εις μνήμη Εμμανουήλ Θεοδωράκη. Ο κ. Μπερβανάκης Κωνσταντίνος εις μνήμη Εμμανουήλ Θεοδωράκη.

 

Ένα ωραίο ριζίτικο τραγούδι είπε η κα Γιαννούλα Αλεβυζάκη.

«Γροικάτε ήντα παράγγειλε η Κρήτη των παιδιών τσι

μετρήσετε τα μνήματα των εδικών και ξένων

σε ούλα να ανάψετε κερί, λιβάνι και καντήλι

κι αν έρθουν οι δικολογιές των ξένων σκοτωμένων

να τσι φιλοξενήσετε»

Την εκδήλωση χαιρέτησαν με μήνυμα του το Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ.κ. Ειρηναίος, ο καθηγητής Σήφης Πετράκης, με έμμετρους στίχους στη μνήμη του Εμμανουήλ Θεοδωράκη, η δασκάλα Μαρία Φραϊδάκη και με μαντινάδες ο Αλωνιώτης μαντιναδολόγος Γιώργος Βαρδιδάκης.

Μετά το πέρας της τελετής όλοι οι παρευρισκόμενοι κάθισαν στο πλουσιοπάροχο παραδοσιακό τραπέζι που πρόσφερε ο Σύλλογος και απόλαυσαν την απαράμιλλη φιλοξενία των Αλωνιωτών, ενώ το δικό τους χρώμα έδωσαν οι ριζίτες, όταν πήγαν αγκαλιασμένοι στα τραπέζια τραγουδώντας το «Τρώτε και πίνετε άρχοντες…» και έκλειναν με τη μαντινάδα   

«Χίλια καλώς ορίσατε κι ας μπήκατε στον κόπο

και μας τιμήσατε με τον δικό σας τρόπο».

Το κρασί έρρεε άφθονο. Οι μεζέδες εκλεκτοί, η παρέα καλή, το τοπίο φανταστικό και να βγει η όρεξη δεν άργησε. Πρώτος ο μερακλής Αρεοπαγίτης Ευάγγελος Σταυρουλάκης πήρε τη λύρα και οι μαντινάδες άρχισαν, στη συνέχεια ο λαγουτιέρης Μανώλης Αλεβυζάκης συνόδευε τον κ. Σταυρουλάκη και ήταν πραγματικά μια μουσική μυσταγωγία στις ρίζες του Κρυονερίτη και κόντευε απόγευμα, όταν άρχισαν να τραγουδούν: «Εδά στα αποχωρίσματα».

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε ότι από του Γάλλου ήρθε ένα λεωφορείο με Γαλλιανούς για να τιμήσουν το δικό τους ήρωα τον υπολοχαγό Εμμανουήλ Θεοδωράκη, καθώς και οι κόρες του και τα εγγόνια του, όπως και αρκετός κόσμος από την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Λαππαίων. Κλείνοντας οφείλουμε να καταθέσουμε ότι ήταν μια άρτια οργανωμένη τελετή, ότι οι διοργανωτές είχαν φροντίσει και την παραμικρή λεπτομέρεια, ότι υπήρχε άψογη περιποίηση και δικαίως απέσπασαν τα θερμά συγχαρητήρια του κόσμου.