Οι Άγγλοι σύνδεσμοι

2012-11-11 20:21

Αλώνες:  οι Άγγλοι σύνδεσμοι εγκαθίστανται στο Βουρβουρέ

Γράφει ο Γ.Ψυχουντάκης:

… Έπειτα ο ασύρματος και οι μπαταρίες του ήσαν φορτίον πολύ ύποπτον. Γι’ αυτό ο ήρωας αγγελιοφόρος Τσαγκαράκης επήγε στο Ρέθυμνο όπου βρήκε ένα αυτοκίνητο με οδηγό το Στέφανο Αλεξανδράκη και το οδήγησε εις το μέρος όπου ευρίσκοντο ο Παπαδάκης με τους συνδέσμους. Με όση δυνατή ταχύτητα μπορούσαν έβαλαν τα μηχανήματα μέσα εις το αυτοκίνητο, εμπήκαν και αυτοί και με τα πιστόλια έτοιμα έφυγαν ολοταχώς προς το χωριό Κάνεβο. Το αυτοκίνητο αυτό διασταυρώθηκε με το αυτοκίνητο του Γερμανού Διοικητού του Σπηλίου, αλλά ευτυχώς δεν αντελήφθη τίποτα. Από εκεί κατάφερνα να φθάσουν στο χωριό Άγιος Ιωάννης, όπου πάλι όσο μπορούσαν ταχύτερα κατέβασαν από το αυτοκίνητο το φοβερό των φορτίον και το αυτοκίνητον επέστρεψε στο Ρέθυμνον. Ο Παπαδάκης και οι σύνδεσμοι με προφύλαξη και με κόπο έφθασαν εις το χωρίον Αλώνες και κατέλυσαν εις το σπίτι του παπά Γιάννη Αλεβυζάκη και την επομένην, την 7ην Νοεμβρίου 1941, έφθασαν εις την τοποθεσίαν Βουρβουρέ, γνωστό λιμέρι του άλλοτε αιχμαλώτου και τώρα συνδέσμου Τζακ Σμιθ Χιούζ.

Στις 6 Νοεμβρίου 1941 ο Τζακ Σμιθ Χιούζ και η συνοδεία του έφθασαν νύχτα στο σπίτι του καλού πατριώτη παπά Γιάννη Αλεβυζάκη στο χωριό Αλώνες της επαρχίας Ρεθύμνης και την άλλη μέρα στο μετόχι Βουρβουρέ περιοχή Ασή Γωνιάς, τότε νομού Ρεθύμνης, όπου ήσαν τα κτήματα του Αντ/ρχη Ανδρέα Παπαδάκη. Εγκατέστησαν τον ασύρματο, έδωσαν μήνυμα στη Μέση Ανατολή και από τότε ο Βουρβουράς έγινε το κέντρο κατασκοπείας και διεύθυνσης του αγώνα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Την ασφάλεια του ασύρματο ανέλαβε ομάδα 15 ενόπλων κυρίως από την Ασή Γωνιά με επικεφαλής το σεμνό πατριώτη Πέτρο Παπαδοπετράκη ή Πέτρακα, Μακεδονομάχο, οπλαρχηγό με μόνιμο σύνδεσμο το Γεώργιο Ψυχουντάκη από την Ασή Γωνιά. Μεταξύ των ανδρών της φρουράς του ασυρμάτου ήσαν και οι Γ.Τ. Αλεβυζάκης, Εμμ. Γιανναδάκης, Γεώργ. Γιανναδάκης, Νικ. Σαμαρείτης, Νικ. Σηφάκης, Νικ. Ρίτζαν, Ιωσήφ Αλεβυζάκης, Ελ. Αλεβυζάκης, Λέων Τσαγκαράκης. Στο μετόχι Βουρβουρέ τέθηκαν οι βάσεις της Οργανώσεως Υπηρεσίας Πληροφοριών και για να μην είναι δυνατή η ανακάλυψη των δύο Άγγλων πήραν το ψευδώνυμο ο μεν λοχαγός Τζακ Σμιθ Χιουζ, Γιάννης, ο δε Λοχίας ασυρματισής Ραλφ Στόκμπριτς, Μιχαλάκης.

Με τον κώδικα αυτόν εκαθιστούσαμε γνωστόν δια του ασυρμάτου εις το Στρατηγείον της Μ. Ανατολής ό,τι ενδιέφερε για τας κινήσεις του εχθρού, χωρίς ποτέ να γίνει λάθος. …

 

 

Κώδικας της Οργανώσεως δια του οποίου αλληλογραφούσαμεν

(υπαρχει εις χείρας μας εν πρωτότυπω)

 

πλοίον Πολεμικόν = ψάρι

αυτοκίνητο = μανταρίνι

πλοίον Εμπορικόν = λιθρίνι

τανκς = μπανάνα

αποθήκη βενζίνης = σουπιά

αγγελιοφόρος = μανάβης

Σούδα = ψαρόβαρκα

αξιωματικός = χασάπης

Μάλεμε = ψαροκάικο

ο διοικητής του φρουρίου = το βόδι

αεροπλάνα = καλαμάρια

υποβρύχιο = ραπανάκι

απεσταλμένος = αγοραστής

θάλασσα = κήπος

πληροφορούμαι = αγοράζω

έμπιστος = δουλευτής

απάντησις = τίμημα

ύποπτος = περιβολάρης

φεύγω = πωλούμαι

αποθήκη πυρομαχικών = μανάβικο

στρατός = αλάτι

στρατηγείο = μανάβικο

χιλιάς = οκά

σάκος κάρβουνα = νηοπομπή

αιχμάλωτος = ασθενής

οπλιταγωγά = κότες

τρόφιμα = φάρμακα

άλλα είδη πλοίων = κοτόπουλα

βομβαρδισμός = αλάτισμα

θωρηκτόν = ταύρος

βομβαρδίζω = αλατίζω

καταδρομικόν = αγελάδα

θέσις πυροβόλου = πατατοφυτία

αντιτορπιλικό = μοσχάρι

πυροβόλα = πατάτες

πλοία φορτηγά = πρόβατα

πυροβόλα μεγάλα = πατάτες μεγάλες

πλοία φορτηγά πολύ μεγάλα = πρόβατα παχιά

πυροβόλα μικρά = πατάτες μικρές

στρατιώτες = δραχμές

μυδραλιοβόλα = τομάτες

αλεξιπτωτισταί = μάρκα

μοτοσυκλέτα = πορτοκάλι

πυρομαχικά = λάδι

οπλοπολυβόλα = σκόρδα

βενζίνη = ξύλα

πυροβόλα ορεινά = κρεμμύδια

 

 

Μέσα Μαΐου 1942 ο Αντ/ρχης Ανδρέας Παπαδάκης είχε μετακινηθεί με μερικούς συνεργάτες του από την περιοχή Καλλικράτη Σφακίων στην περιοχή Αλώνες της επαρχίας Ρεθύμνης και εγκατέστησε το λημέρι στα βουνά Σπάθης, όπου έφθασαν προερχόμενοι από τη Μέση Ανατολή δύο νέοι. Ο ασυρματιστής Απόστολος Ευαγγέλου και ο Έφεδρος Ανθ/γός Ευάγγελος Βάνδουλας και του παρέδωσε ένα γράμμα από τους Διευθυντή του Γραφείου Κρήτης του Κάιρου Άγγλο Λοχαγό Τζακ Σμιθ Χιούζ και τον Πλωτάρχη Φράνσις Πουλ, που το περιεχόμενό του ήταν …

… Στις 8 Ιουνίου 1942 ο Αρχηγός της Γερμανικής Κατασκοπείας Ρεθύμνης Λοχαγός Χέρμαν πληροφορήθηκε ότι η γυναίκα και τα παιδιά του Αντ/ρχη Ανδρέας Παπαδάκη βρίσκονταν στο χωριό Αλώνες. Η πληροφορία ήταν ακριβής, γιατί η οικογένεια Παπαδάκη είχε εγκαταλείψει από τις 5 Μαΐου το χωριό Καλλικράτης Σφακίων με τη συνοδεία του ανιψιού του Σήφη Αλεβυζάκη από τις Αλώνες για να πάει στις Αλώνες. Μόλις νύχτωνε, η οικογένεια Παπαδάκη έφτασε στη Φρυγάνα Μυριοκεφάλων, όπου την υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό οι Μιχαήλ Μανούσακας, Ανδρ. Τζωρτζίνης, Νικ. Μανωλάκης και Γιάννης Λελεδάκης. Διανυκτέρευσαν εκεί και την άλλη μέρα πήγαν στο χωριό Αλώνες και ο παπα-Γιάννης Αλεβυζάκης ανέλαβε την προστασία της οικογένειας, την εγκατέστησε σε κοντινό δάσος και κατέστρωσε σχέδιο απόκρυψης σε περίπτωση Γερμανών. Στη θέση αυτή σε λίγες μέρες έφτασε ο Ανδρέας Παπαδάκης και συνάντησε την οικογένειά του και ακόμα ο ασυρματιστής Απόστολος Ευαγγέλου, Ευάγ. Βάνδουλας και ο Ζαν. Φίλντιγκ ή Αλέκος, ο Ανθυπομοίραρχος Ιωσ. Φασομητάκης Αστυνόμος Αργυρούπολης, ο Λοχαγός Γ. Αλεβυζάκης και συζήτησαν αντιστασιακά θέματα.

Στις 8 Ιουνίου 1942 η σύζυγος του Ανδρέα Παπαδάκη με τα παιδιά της πήγαν στο χωριό Αλώνες, όπου παρέμειναν όλη τη μέρα και επειδή νύχτωσε, αναγκάστηκαν να διανυκτερεύσουν στο χωριό. Το απόγευμα της μέρας αυτής η Γερμανική Στρ.κή Διοίκηση Ρεθύμνης απέστειλε ένα Λόχο Γερμανικού στρατού δυνάμεως 100 ανδρών στο χωριό Αλώνες, για να εξερευνήσει την περιοχή, να συλλάβει τον Ανδρέα Παπαδάκη και την οικογένειά του, να καταστρέψει τον Αγγλικό ασύρματο και να συλλάβει το προσωπικό του. Οι Γερμανοί έφθασαν στην παρυφή του χωριού χωρίς να τους αντιληφθεί κανείς από τους κατοίκους, αλλά παρ’ όλα αυτά όλοι οι άνδρες κατόρθωσαν και διέφυγαν στα υπερκείμενα υψώματα του χωριού και ο Τσαγκαράκης, στο σπίτι του οποίου βρισκόταν η οικογένεια του Ανδρέα Παπαδάκη, άρπαξε και σήκωσε στους ώμους του το μικρό γιο του Α. Παπαδάκη, Γιάννη, και τον πήρε μαζί του έξω από το χωριό. Η γυναίκα και το μικρό κοριτσάκι του Ανδρέα Παπαδάκη μεταμφιέστηκαν από τη μητέρα και την αδελφή του Τσαγκαράκη σε χωρικές και κατόρθωσαν μαζί με άλλες γυναίκες και βγήκαν από το χωριό προσποιούμενες ότι πήγαν να μαζέψουν τα ζώα τους από τα χωράφια. Στο χωριό έμεινε η υπηρέτρια με το μικρό, δύο χρονών, κοριτσάκη του Α. Παπαδάκη, που εκείνη τη στιγμή βρέθηκε σε σπίτι στην είσοδο του χωριού και δεν πρόλαβε να φύγει, γιατί μπήκαν οι Γερμανοί, που όμως δεν υποπτεύθηκαν την ταυτότητα του παιδιού.

Οι Γερμανοί στη συνέχεια ερεύνησαν τα σπίτια του χωριού χωρίς να ανακαλύψουν τίποτα το ύποπτο, συγκεντρώθηκαν στο σχολείο, όπου διανυκτέρευσαν και τα ξημερώματα έκαμαν για δεύτερη φορά έρευνα στα σπίτια κρατώντας ηλεκτρικούς φακού και μόλις ξημέρωσε, αφού ο Διοικητής του Λόχου έδωσε ρητή εντολή στον Πρόεδρο της Κοινότητας να μην υποθάλπει το χωριό καταδιωκόμενες οικογένειες ή άτομα, γιατί η πράξη αυτή τιμωρείται με θάνατο, κινήθηκαν προς το βουνό Κρυονερίτης, το οποίο ήθελαν να εξερευνήσουν.