Ρεθυμνιωτικα νεα

2015-11-03 23:39

Αρχιμανδρίτης Ελευθέριος Νουφράκης: Μια εμβληματική μορφή του Ελληνισμού

Αρχιμανδρίτης Ελευθέριος Νουφράκης: Μια εμβληματική μορφή του Ελληνισμού


Στη μακρόχρονη ιστορία του Ελληνισμού έχουν ξεχωρίσει κάποιες μορφές που με πράξεις και όχι απλά με λόγια βοήθησαν, ώστε το Έθνος μας να επεκταθεί αλλά και να αντισταθεί στους εισβολείς, διατηρώντας τη γλώσσα, τη θρησκεία, τα ήθη και τα έθιμα. Πολλοί από αυτούς τους αγωνιστές σε όλα τα μετερίζια και όχι μόνο στις μάχες, έμειναν στην αφάνεια και κάποιοι άλλοι θα έμεναν αν δεν ευρίσκονταν άλλοι να τους αναδείξουν. Ένας από τους αγωνιστές αυτούς, μια εμβληματική μορφή του Ελληνισμού, όπως πολύ εύστοχα αναγράφεται, υπήρξε ο Αρχιμανδρίτης Ελευθέριος Νουφράκης από το ηρωικό χωριό Αλώνες Ρεθύμνου. Ένα χωριό που, χωμένο σαν την αετοφωλιά στις ρίζες του όρους Κρυονερίτης του Δυτικού Ρεθύμνου, έχει προσφέρει πολλά παλικάρια στους απελευθερωτικούς αγώνες της Κρήτης αλλά και της Ελλάδας.
 
Η ιδέα να γραφεί σε βιβλίο η ζωή και το έργο του σπουδαίου κληρικού και μεγάλου αυτού Έλληνα (διότι τόλμησε κάτι που δεν είχε τολμήσει κανείς έως τότε από την πτώση της Κωνσταντινούπολης, να λειτουργήσει στην Αγία Σοφία), έπεσε στο τραπέζι στις 8-01-13 από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «ο Κρυονερίτης» και αποφασίστηκε να ανατεθεί στον σπουδαίο συγγραφέα Αντώνη Στιβακτάκη. Ο εκπαιδευτικός και πολυγραφότατος Αντώνης Στιβακτάκης από τη μαρτυρική Βιάννο, είχε ακούσει πολλά για τον Αρχιμανδρίτη Ελευθέριο Νουφράκη από τον παππού του, ο οποίος πολέμησε στη Μικρά Ασία και ήθελε να αποδεχτεί αμέσως την πρόταση του συλλόγου που τη θεώρησε μεγάλη τιμή. Μέσα του όμως είχε κάποιες αναστολές διότι δεν είχε αρκετά στοιχεία να τεκμηριώνει όσα είχε ακούσει και γι' αυτό, αφού πρώτα έψαξε και βρήκε ατράνταχτα στοιχεία, αποδέχτηκε την πρόταση και μετά από κοπιώδη προσπάθεια δυο ετών και με τη βοήθεια πολλών ανθρώπων που τους αναφέρει και τους ευχαριστεί όπως ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνου Ευγένιος (που το προλογίζει), κατάφερε να παρουσιάσει ένα βιβλίο αντάξιο της προσφοράς του Ελευθερίου Νουφράκη. Το βιβλίο είναι βιογραφικό αλλά και ιστορικό, αναφέρεται δε στις διακόσιες πενήντα πέντε σελίδες του σε πολλά ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν από τις αρχές μέχρι το μέσον του εικοστού αιώνα και στα οποία ήταν παρών ο Νουφράκης.
 
Είναι ένα βιβλίο που πρέπει να διαβάσει κάθε Κρητικός και κάθε Έλληνας για να νιώσει υπερήφανος για τους πρόγονους του και να αναλογιστεί το μεγάλο αίσθημα ευθύνης που έχει ο καθένας μας αυτήν την ώρα που δοκιμάζεται ο Ελληνισμός. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν θα προχωρήσω σε λεπτομέρειες που υπάρχουν στο βιβλίο. Κλείνω με μια μαντινάδα αφιερωμένη στη μνήμη του, αφού δώσω συγχαρητήρια σε όσους συνετέλεσαν ώστε να εκδοθεί αυτό το υπέροχο βιβλίο που υπάρχει στο Κέντρο Τύπου στην οδό Μοάτσου και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία.
 
 
«Παπα Λευτέρη έκαμες του χριστιανού το χρέος
πρώτος στη μάχη έμπαινες κι έφευγες τελευταίος»
*Σιμισακογιώργης